sobota 7. listopadu 2015

Marvel jak ho neznáte anebo možná ani nechcete

All-New, All-Different Marvel (2015) – část první

Změna je život a že to v Marvelu to platí minimálně dvakrát do roka, myslím, nemusím nikomu z vás říkat. Asi největší event v celé marvelovské historii, „Secret Wars“ (ty nejnovější), zapříčinil, že veškeré alternativní reality přestaly existovat. Místo toho se spojily dohromady s ostatními realitami a vytvořily tzv. Battleworld, jemuž vládne jeden jediný bůh: Dr. Doom. Je zajímavé, že tento event ještě ani nestihl skončit a už máme venku prvních pár čísel dalšího relaunche nesoucí název „All-New, All-Different Marvel“. Zatímco na předchozím relaunchi „Marvel NOW!“ měly podíl hlavně filmy, tento má být na druhou stranu novým začátkem nového Marvel Universa. My se podíváme na první várku toho nejlepšího, co nám tento „nový začátek“ přinesl.
all
Spider-Gwen (Jason Latour, Robbi Rodriguez)
Není to tak dávno, co Dan Slott přišel s nápadem rozšířit pavoučí vesmír o nespočet dalších charakterů (Spider-Verse) – ať už se jednalo o charaktery starší, spíše zapomenuté, nebo charaktery úplně nové. Příkladem je třeba taková Silk, která se představila v hlavní sérii The Amazing Spider-Man a byla kousnuta stejným pavoukem, jako Peter Parker. Vedle ní tu byla spousta dalších postav, přičemž nováčci se představovali hlavně ve vedlejší mini-sérii Edge Of Spider-Verse. Druhé číslo této mini-série se každému čtenáři vrylo do paměti. Debutovala zde totiž Spider-Gwen, alternativní verze Spider-Woman, která se okamžitě stala oblíbenou. Netrvalo dlouho a dočkala se vlastní série, která byla úspěšná. Po Secret Wars tu máme Spider-Gwen znovu v nové sérii a se starým padouchem – Peterem Parkerem, a.k.a. Lizardem, který má být ale dávno mrtvý. Příjemné počtení pro nenáročné čtenáře a arachnofily.
portrait_incredible7
Uncanny Inhumans (Charles Soule, Steve McNiven)
Doposud největší překvapení v celém relaunchi. Proč? Důvod je jednoduchý – scénárista. Charles Soule je na poli marveláckých komiksů poněkud zvláštní osobou. Napsal spoustu věcí, které mají kontroverzní přijetí mezi fanoušky a zatímco některé jeho počiny zaostávají, některé jsou naopak přinejlepším průměrné. The Uncanny Inhumans je zatím, soudě podle prvního čísla, jednou z věcí, kde se Soule opravdu překonal a povedlo se mu napsat solidní věc. Uvidíme, jestli se při tomto udrží.
V této sérii budeme svědky návratu Kanga The Conquerora, který má spadeno na Black Bolta, krále Inhumans. K této skupině se připojí Human Torch, který Black Boltovi nasadí parohy a panuje zde jisté napětí mezi Inhumans a mutanty. Zní to docela nezajímavě, ale po přečtení si můžete být jistí tím, že názor na to mít budete.
portrait_incredible9
Guardians of the Galaxy (Brian Michael Bendis, Arthur Adams)
Brian Michael Bendis – komiksový veterán známý díky komiksům jako Powers, Alias, Daredevil nebo Ultimate Spider-Man píše řadu Guardians Of The Galaxy už od roku 2013, kdy dokázal vyobrazit tento tým jako „vesmírné Avengers“, k čemuž přispěl i fakt, že do týmu na nějakou dobu přidal Iron Mana. Po Secret Wars se Guardians vracejí, avšak, samozřejmě, se to neobešlo bez zásadních změn. Tou zásadní změnou je to, že tým opustil Peter Quill, a.k.a. Star-Lord, který se věnuje královským povionnostem na Spartaxu, takže tým zůstal bez vůdce, čehož využil Rocket Raccoon. Nadále se do týmu přidal Venom a bývalý člen Fantastic Four, The Thing (Bývalé z toho důvodu, že osud Sue Storm a Reeda Richardse zůstává neznámý). Tým také zůstal bez Gamory a přidala se ženská verze Star-Lorda, s oblibou přezdívaná Star-Lady, která je ve skutečnosti snoubenkou Petera Quilla a mutantkou, Kitty Pryde, a.k.a. Shadowcat. Když se tým kvůli záležitosti s emzáky rozhodne navštívit Quilla, najednou z nebes spadne polomrtvá Gamora, která je pronásledovana Kreeskou válečnicí Halou, jejíž motiv zůstává po prvním čísle neznámý. Každopádně se zde opět projevuje Bendisova schopnost psát zajímavé dialogy a dobrou akci.
portrait_incredible8
The Astonishing Ant-Man (Nick Spencer, Mark Brooks)
Nick Spencer nedávno oživil Ant-Mana v komiksu a podařilo se mu vytvořit solidní příběh s mravenčím hrdinou v hlavní roli. Nyní je Ant-Man zpět a spolu s ním i staré trable. Nejen, že se musí starat o svou bezpečnostní firmu, ale také se musí vyrovnávat s nepřízní své dcery, která má za sebou těžké období a aby toho nebylo málo, tak si na něj brousí zuby Darren Cross, dávný rival, který prahne po zničení Langa za každou cenu.
portrait_incredible
Captain America: Sam Wilson (Nick Spencer, Daniel Acuna)
Opět Nick Spencer. Ten po Ricku Remenderovi přichází s dalšími příběhy nového Captainy Americy – Sama Wilsona, bývalého Falcona. Nutno podotknout, že tento Captain America se hodně opírá o politiku a v různých aspektech se zde odráží aktuální dění ve světě. Taky díky tomu vznikla velká kontroverze. Čtenáři za velkou louží si stěžují a dokonce o oné kontroverzi informovali i FOXové (ZDE). O co tedy jde? Sam Wilson je veřejností odsuzován za své politické názory, je označován za socialistou a lidé jím opovrhují. Vše se ještě komplikuje, když se provalí, že pomáhá běžencům z Mexika, kteří hledají v USA práci a zdá se, že proti Capovi se staví celý svět, včetně rasistické skupiny Sons of the Serpent a dokonce i původního Captaina Americy – Stevea Rogerse. Z mého pohledu čtení, které stojí za to (tedy pokud nejste šovinistickej amík).
portrait_incredible6
Karnak (Warren Ellis, David Aja)
Warren f“n Ellis – nadpřirozená bytost, která stojí za peckami jako je Transmetropolitan, Nextwave, nebo Thunderbolts. Každý ho zná, takže netřeba představovat. To ale neplatí o Karnakovi. Pravděpodobně jste o něm nikdy neslyšeli. Jedná se o béčkovou postavu, příslušníka Inhumans a učitele, jehož schopností je vyhledání slabiny na čemkoli a na komkoli. Karnak je vyhledán agentem Coulsonem ze SHIELDu kvůli jistému problému manželského páru, jejichž syn se z nějakého důvodu stal imunním vůči všem nemocem a pak byl unesen. Manželé se domnívají, že v tom mají prsty určité události, se kterými měli co dočinění právě Inhumans a proto se obrátí právě na Karnaka, který se už s podobnými případy setkal. Skvostné čtení, ze kterého se může vyklubat něco velkého.
portrait_incredible1


Článek byl původně zveřejněn na stránce mdscomics.net

Žádné komentáře:

Okomentovat