středa 2. prosince 2015

Marvel jak ho neznáte anebo možná ani nechcete - část druhá

All-New, All-Different Marvel (2015) - část druhá

S menším zpožděním se opět hlásí o slovo relaunch All-New, All-Different Marvel. Pokud jste nad pláštěnkami a Marvelem samotným ještě nezlomili hůl (bez dvojsmyslu), obětujte pár minut svého bezcenného času pro tento článek, ve kterém se podíváme na druhou část toho nejlepšího, co nám relaunch zatím nabízí.



All-New Hawkeye (Jeff Lemire, Ramón Pérez)

Minulý rok v Marvelu debutoval Jeff Lemire se svoji první ongoing řadou All-New Hawkeye, která nahradila tehdy končící řadu Hawkeye od Matta Fractiona a stejně jako jeho předchůdce, i tato řada se dočkala vlídného přijetí mezi fanoušky. Řada se ale dočkala jen pěti čísel a my jsme mohli sledovat dva příběhy najednou - nejprve se zde řešila minulost Clinta Bartona a jeho bratra v cirkuse, pak jsme tady měli hlavní dějovou linku, ve které Clint a Kate Bishop (Hawkeye a Hawkeye) byli pověřeni SHIELDem proniknout na základnu Hydry a získat tajnou zbraň, na které vědci Hydry pracují. Duo bylo ale překvapené, když se přišlo na to, že onou zbraní jsou tři nezletilé děti, na kterých HYDRA experimentovala. Místo toho, aby děti předali, Kate trvala na tom, aby si je nechali a snažili se jim pomoci nalézt nový domov. HYDRA se však dětí opět zmocní a série končí odhalením o dvacet let později, kde se dozvídáme, že spratci opravdu padli do špatných rukou. Nyní je All-New Hawkeye zpět a na rozdíl od minulé řady sleduje příběh v budoucnosti, ve které se duo snaží tyto děti opět nalézt. Nebudou to mít ale lehké - na scénu se totiž vrátil Mandarin.

Vision (Tom King, Gabriel H. Walta)Nový relaunch přinesl kromě nových řad nebo nahrazování důležitých postav jejich kozatými protějšky i vyhrabání těch zapomenutých, béčkových nebo nevyužívaných postav (Karnak, Carnage). K takovým postavám patří i Vision, který byl donedávna pouhou součástí Uncanny Avengers. Ačkoli součástí Avengers je dodnes (jen ne součástí Uncanny Avengers, nýbrž "jen Avengers"), Vision může po nějaké době konečně prohlásit, že má vlastní sérii. A co víc, také se může chlubit tím, že nezačala vůbec špatně a to i navzdory tomu, že očekávání nebyla příliš vysoká. V této sérii půjde o to, že Vision si založí vlastní rodinu a vedle života superhrdiny che žít i vlastní, rodinný život, který je podobný tomu lidskému. Společnost je přijímá vcelku dobře a zdá se, že tento sen se androidovi původně stvořenému ke zničení Avengers daří držet v normě. Tedy alespoň do chvíle, kdy se objeví Grim Reaper.





Invincible Iron Man (Brian Michael Bendis, David Marquez)
Kdybychom museli představovat Bendise při každé příležitosti, asi by se toho postupně stával jakýsi trend. Proto tedy přeskočíme slova o plešatém komiksovém Mesiáši a rovnou si řekneme něco o jeho nové řadě Invincible Iron Man.
Tony Stark navrhl nové brnění, které je schopné měnit tvar. Do toho si našel novou dámu, se kterou začíná randit. Ale nebyl by to Iron Man, kdyby se něco nepokazilo. Tony dostane hlášení od své nové holografické sekretářky Friday o tom, že jeho dávný sok - Whitney Frost, aka Madame Masque ukradla jakési magické artefakty v Latverii - v zemi, které kdysi vládl Doctor Doom, jehož osud je po zatím neukončených Secret Wars neznámý. Když se Iron Man do Latverie vydá, čeká ho šok, který ale v pravidelném čtenáři vyvolá řadu otázek. Jak jsme u Bendise zvyklí, čeká nás dobře napsaná akce a ještě lépe napsané dialogy a ještě i napínavý děj.



Uncanny Avengers
 (Gerry Duggan, Ryan Stegman)                   Již zmíněný tým Uncanny Avengers, který v rámci předchozího relaunche Marvel NOW  představil Rick Remender se sice zdál být fajn nápadem (po událostech z Avengers VS X-Men se vytvořila nová skvadra Avengers, do které Captain America naverboval i pár mutantů), ale ve skutečnosti se jednalo o spíše průměrnou záležitost. Nakonec se série stala důležitou pro další event (taktéž od Remendera, taktéž nic moc) Axis. Po eventu si dala kombinačka Avengerů a X-Menů menší pauzu aby se mohli opět vrátit - tentokrát ale jen na pár čísel. Remender odešel z Marvelu a navíc začaly Secret Wars, takže série skončila. Nyní jsou Uncanny Avengers zpět - a to ve schopnějších rukou Gerryho Duggana, který na sebe upozornil hlavně svým Deadpoolem. Tým má nové složení - Rogue, Steve Rogers, Doctor Voodoo, Deadpool (Ano, Deadpool je Avenger - právě kvůli tomuto faktu v týmu vydržel Spider-Man jen prvních pár stránek), Quicksilver, Human Torch a Synapse. Opět se tady řeší záležitosti kolem Inhumans, které poslední dobou Marvel cpe stále do popředí. Na scéně se totiž objevil nový Inhuman, který si zvolil "temnou stranu" - The Shredded Man. Ten pokryl celý Boston zabijáckými rostlinnými kreaturami (s čím ten Marvel nepřijde) a situaci mají urovnat právě Steve & spol.


Doctor Strange
(Jason Aaron, Chris Bachalo)
Pokud o Bendisovi platí, že představovat jej je zbytečné, o Jasonu Aaronovi zase platí, že kvalitou jeho komiksů si můžete být jisti asi tak, jako že se vám nepoštěstí v loterii na větší částku, než pár kaček. Autor Skalpů píše pro Marvel už nějaký ten pátek a za tu dobu si stihl mezi fanoušky nejen tohoto nakladatelství udělat dobré jméno. Zvláště jeho Punisher, Wolverine a X-Meni patří k těm silnějším kouskům. Nicméně nezáleží na tom, co píše - hlavní je, že to vždycky napíše tak, že to člověka baví (a pokud ne, znamená to, že je mrtvý nebo zkrátka nemá vkus). Po Secret Wars se k nám po zatraceně dlouhé době vrací Doctor Strange s jeho vlastní sérií, ve které se věnuje pomoci lidem, které postihla nějaká paranormální situace, které by se rádi zbavili. Zatímco se pokouší jedné takové osobě - knihovnici Zelmě, které na hlavě narostl bolák se zuby, za jeho zády se chystá velká, tučná zabíjačka všech čarodějů.




The Amazing Spider-Man (Dan Slott, Giuseppe Camuncoli)
Mnoho fanoušků Spider-Mana se shoduje na tom, že scénárista Dan Slott je jeden z nejlepších autorů této postavy za posledních X let. Postaral třeba o sérii Superior Spider-Man s Doctorem Octopusem v těle Petera Parkera (a nutno říct, že tato nová příchuť Spider-Manovi obzvlášť sedla) nebo o fanoušky oceňovanou storyline Spider-Verse, na kterou si každý čtenář vzpomene vždy, když uslyší slova "Slott" a "Spider-Man" v jedné větě. Nicméně, stejně jako všechny ostatní řady, i série The Amazing Spider-Man před příchodem Secret Wars skončila a v rámci ANAD se tu Spider-Man vrací v sérii, která je překvapivě nazvaná jednoduše The Amazing Spider-Man. A nutno říct, že Parker si docela dost přilepšil. Stará se o svou vlastní (respektive Octopusovu) firmu Parker Industries, spolupracuje se SHIELDem, má Spider-Mana náhradníka, jeho firma sídlí v bývalé Baxter Building a vrátil se mu dávno ztracený přítel Harry. Parker už zkrátka není ten zakřiknutý nerd, jak o něm většina lidí ještě donedávna smýšlela. Jediným problémem je to, že o jeho nejnovější zařízení má zájem zločinecká organizace Zodiac, která mu nedá spát. Jo, a taky se zdá, že se vrátí Dock Ock a Norman Osborn.
Článek byl původně zveřejněn na stránce mdscomics.net




Žádné komentáře:

Okomentovat