úterý 15. srpna 2017

Znásilnění je špatné, áno?

Kevin Smith, Terry Dodson
Spider-Man/Black Cat: The Evil That Men Do #1 - #6

Kevin Smith - V širokém okruhu jméno známé především pro režii filmů jako Clerks nebo Chasing Amy, mezi námi nerdy také pro psaní komiksů. Jeho asi nejvýznamnější dílo je darevilovský příběh Guardian Devil, ve kterém se ukáže, že životní láska Matta Murdocka (resp. jedna z nich) je HIV pozitivní. Ale o to nejde. O co jde je to, že HIV je pohlavně přenosná choroba. K tomu, abyste byli HIV pozitivní, musíte mít nechráněný SEX. HODNĚ nechráněného SEXU.
Ale o to taky nejde.

Tak o co tedy jde?

Jde jen o ten sex. Vždycky to je o sexu. Avšak v tomto případě kromě toho, že je nechráněný, je taky vynucený.
Takže vlastně ani tak nejde o ten sex, jako spíš o znásilnění.
A právě znásilnění je to, proti čemu Spider-Man s Black Cat po boku musí bojovat v tomto komiksu.
Takže se ujistěte, že jste chránění a mýdlo máte bezpečně uložené v koupelně a jdeme na to.


Minisérie se odehrává v době, kdy se zlodějka/příležitostná Spider-Manova parťačka Felicia Hardy, aka Black Cat, vrací do New Yorku, aby vypátrala svou kamarádku Triciu, která se nějakou dobu pohřešuje.
V té samé době zase Spider-Man pátrá po příčině úmrtí žáka školy, na které vyučuje - tedy konkrétně hledá dealera, který mu umožnil se zabít. Stopy jej dovedou k pouličnímu grázlovi, ze kterého dostane tip na herce, který je stálým klientem dealera přezdívaného Mr. Brownstone. Když se Spider-Man ke klientovi dostane, najde jej i s pohřešovanou Triciou, přičemž na scénu se přiřítí Black Cat. Přirozeně začíná typický suprácký výslech - "Ty mi vysolíš, co chci vědět a já tě nezabiju, i když bych to neudělal ani tak".
Když už vyslýchaný začne mluvit, spolu s Triciou se začnou dusit a nakonec oba zemřou. V tom se z telefonu ozve hlas člověka, který se představí jako Mr. Brownstone a řekne, že je odpovědný za jejich smrt a jako příčinu odhalí předávkování heroinem.
A tak začíná zápletka, slibující detektivní akci se skvělou chemií mezi Spider-Manem a Black Cat.
Jak se z toho stane komiks o znásilňování a s poselstvím?

To vám neprozradím, protože spoilery.
Bohužel, pro pochopení příběhu jsou následující události důležité, takže stručně: Pavouk a číča najdou svého podezřelého. Nastane však menší rozkol a Black Cat jde na věc sama. Podezřelého navštíví a ukáže se, že podezření bylo správné. Setkává se tváří v tvář s Brownstonem, kterého se chystá zpacifikovat, když v tom začne vykazovat podobné symptomy, jako Tricia předtím, než zemřela na předávkování.
Black Cat upadne na postel a je znehybněná. Brownstone jí odhalí, že je mutant se schopností teleportovat předměty přímo do těla jiných lidí - čímž se vysvětluje náhlá smrt její kamarádky.
A tady, asi ve třetím čísle končí veškerá prdel a scénárista radikálně otočí kormidlem a příběh se začne táhnout úplně jiným směrem.
Brownstone se pokusí Black Cat znásilnit.

Povedlo se mu to? To vám taky neřeknu.
Na scéně se posléze objeví Brownstoneův mladší bratr Francis, který je také mutant. Umí se teleportovat a jako tennager byl svým bratrem sexuálně obtěžován. Asi další dvě čísla jsou jen o tom, jak se Francis s obtěžováním potýkal a v posledním čísle o svém zážitku se znásilňováním, když byla mladší vypráví Black Cat, která se s Francisem sblížila.
Následuje závěrečná akce a to je všechno.

Nerad v článcích líčím celý děj, ale tady to bylo nutné - zčásti kvůli tomu, abyste byli přibližně zasvěcení a zčásti kvůli tomu, abych hned zdůraznil to největší negativum na celém komiksu, kterým je, jak jste si doufám všimli, scénáristova neschopnost se rozhodnout, jaký příběh chce vůbec vyprávět - ačkoli je dost možná na vině to, že Kevin Smith začal tento komiks psát v roce 2002 a po třetím sešitě se rozhodl hibernovat. Čtvrté číslo vyšlo až o tři roky později, v roce 2005 a minisérie skončila v roce 2006.
Nicméně, hlavní problém je ten, že je naservírovaná zábavná, detektivní a nahláškovaná akce, která se zvrtne v obyčejné povídání o tom, jak je nevyžádaný sex špatný.
Hlavní záporák je zameten pod koberec a závěr je dost odbytý.

Není to ani tak o tom radikálním přeorientování ze slibného příběhu na nějaké poselství jako spíš o tom, jak je to poselství zpracováno. Jak jsem již naznačil - je to jen zdlouhavý kecání s odbytou závěrečnou akcí, která akorát zbytečně udělá z protagonisty úplnýho kreténa.

Co se vizuálního provedení týče, tam není nic moc co vytknout. Dodson umí a hotovo. Jde to vidět hlavně na Black Cat. Pasáci koz a jiná verbež si rozhodně přijde na své. Když už budete zklamáni příběhem, kozy to alespoň trochu zachrání.
Kresba je v cajku.

Celkově z tohoto mám rozporuplné pocity. Rozhodně si nemyslím, že by šlo o vyloženě špatný komiks, ale jeho druhá, naprosto nudná a nezáživná polovina popírá všechno, co znamená "dobrý komiks".
Při této směsi nám vznikne něco, co je jako celek poměrně těžké hodnotit. Nejlépe se však celá minisérie popisuje jako komiks s nevyužitým, nebo spíše pohřbeným potenciálem.



               




1 komentář: