středa 30. září 2015

Nenávistí proti teroru



Warren Ellis je myslím každému dobře známý anglický scénárista, který se proslavil hlavně díky comicsům, jako jsou: Transmetropolitan, Fell nebo The Authority (za poslední zmiňovaný dostal v roce 2001 Eagle Award). Jeho tvorba pro Marvel sice není tak ujetá, jak jsme u Ellise zvyklí, ale rozhodně stojí za to. Ať už se jedná o psaní Iron Mana nebo týmovek X-Force a Thunderbolts, Ellis nikdy nezklame. Svým osobitým stylem si získal příznivce po celém světě a dlouhodobě patří ke špičce svého oboru. My se dnes podíváme do dávné minulosti, kdy tato osobnost psala pro Marvel tak trochu jinou sérii s názvem Nextwave.

Ústředními postavami jsou: Elsa Bloodstone – badass s nadlidskou silou, Captain – dumbass s nadlidskou silou, Monica Rambeau aka Photon – ovládá fotonovou energii, Tabitha Smith aka Boom-Boom - umí vyhodit do vzduchu vše, co se jí nelíbí, a nakonec Aaron Stack aka Machine Man - robot, který se zoufale snaží zapadnout mezi lidi. Tento tým pracuje pro protiteroristickou organizaci H.A.T.E. (Highest Anti-Terrorism Effort), kterou řídí věčný cholerik Dirk Anger – pravý opak Nicka Furyho. Tito „hrdinové" se potýkají se vším možným: Fin Fang Foomem, který rád otevírá lidem přístup do svých elasťáků, nebo s tvory, kteří předělávají policisty do něčeho, co připomíná Transformery. Pak jsou tady třeba masožravé koaly a další trhlá stvoření. No prostě nakopávají prdel všemu, u čeho hned poznáte, že to vzešlo z choré mysli Warrena Ellise.

Co se týče příběhu, ten je celý dělaný jako satira. Kompletně. Ellis si zde vypůjčuje zapomenuté nebo béčkové postavy z celého Marvel Universa a dává jim úplně nový rozměr. Tak třeba Monica Rambeau na stránkách comicsu poletovala jako Photon přibližně do devadesátých let (můžeme si ji pamatovat třeba z původních Secret Wars), než byla na nějakou dobu zapomenuta a oživena právě v Nextwave, kde byste ji netipovali jako bývalého vůdce Avengers. Tým dohromady tvoří dokonalou parodii superhrdinů a naopak záporáci si dělají docela slušnou švandu z mainstreamových i vedlejších hajzlů v celém Marvel Universu.
Nextwave nejvíce sází na humor a parodii, což je možná i jeho hlavní problém. Totiž ne, že by se mělo jednat o nějaké špatné provedení, ale v podstatě pak nemůžete Nextwave vnímat jako něco, co se opravdu odehrává v hlavní linii Marvel Universa a předem bude rozhodně nejlepší, když se na toto dílo nevrhnete s velkým očekáváním a samozřejmě by bylo dobré pořídit si pár dávek nadhledu… nebo ještě lépe celou tunu. Na Nextwave se zkrátka musíte připravit asi jako na neplánované rodičovství.

Za kresbou stojí kanadský kreslíř Stuart Immonen. Na popsání stačí dvě slova: naprosto vystihující. Kresba působí odlehčeně a naprosto koresponduje s příběhem. Doslova k němu sedí jako hrnec na prdel. A že je to fakt velká prdel, to vám snad nemusím říkat.
Pokud ale někdo označí jako hlavní problém tohoto comicsu přílišné sázení na humor a parodii, je snad hned jasné, že zbytek si ten někdo nebude moci vynachválit. Svoji svižností, stylem vyprávění, svým humorem, akcí, kresbou, svoji Elsou a vším možným vás Nextwave chytí za varlata (kvůli strachu z feministek byly odstraněny narážky na ženské partie) a vyhrožuje slovy „Čti dál, nebo budeš impotentní“ a vy víte, že nedokážete vzdorovat. Tak trhlé, primitivní a debilní zápletky a přitom tak geniální věc. Ve zkratce, jak je napsáno v posledním panelu u posledního sešitu – „Nextwave is love“.

Série Nextwave: Agents of H.A.T.E. je skvělé počtení pro všechny, kterým se líbí tvorba Warrena Ellise a kteří se u čtení rádi pobaví. Takže jděte do toho. Rozhodně nebudete litovat.

8/10


 -Článek byl původně zveřejněn na webu mdscomics.net.

Žádné komentáře:

Okomentovat